Vrijetijdsfotografen uit Euregio Maas-Rijn brengen thema ‘HEIM’ op uiteenlopende wijzen in beeld

De Duitse vrijetijdsfotografen Doris Nsiff en Karl-Josef Gramann zijn de winnaars van de Euregionale Fotowedstrijd 2019. Dit werd bekendgemaakt tijdens de opening van de bijbehorende expositie in het Limburgs Museum te Venlo op zondag 1 september jl. Het thema van deze editie was ‘HEIM’, wat zowel in het Duits als in het Limburgs dialect ‘thuis’ betekent. Van de 254 foto’s voor de wedstrijd ingezonden foto’s werden er 50 geselecteerd voor de expositie en vielen drie individuele foto’s en drie fotoseries in de prijzen.

Heimat – Karl-Joseff Gramann

 19euregio 1ind 

Restaurator in Windeck – Doris Nsiff 

Gramann kreeg de eerste prijs voor een serie die een nieuw ‘thuis’ voor oude mensen in beeld brengt, namelijk een verzorgingstehuis. De jury: “Alle technische aspecten voor een goede serie zitten erin: een interactie, een close-up, het portret en een handeling. Samen vertellen ze een mooi verhaal.” Nsiff won met een foto van een oude ambachtsman in zijn werkplaats in het plaatsje Windeck. “De foto straalt rust uit en je blijft kijken naar de details in het beeld. De ambachtelijke sfeer komt goed tot uiting in dit mooie omgevingsportret”, aldus de jury. De eerste prijswinnaars kregen ieder 100 euro.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs (75 euro) van de Euregionale Fotowedstrijd 2019 was voor Norbert Liebertz zijn foto van een straatmuzikant (‘Another day in paradise’) en voor Jack Versprille met zijn zwart-wit serie ‘Thuis… alleen’ van een weduwe op leeftijd.
De derde prijs (50 euro) was voor Wolfgang Röser’s ‘In der Metzgerei’, een portret van een Turkse slager, en voor de serie ‘Thuis in achtertuin’ waarvoor fotograaf Harrie Houben tuinen van verschillende huishoudens op originele wijze heeft vastgelegd.

Jury
De jury van deze editie van de Euregionale Fotowedstrijd bestond uit Brendan van den Beuken (fotograaf en tevens docent bij de Academie voor Beeldcreatie), Norbert Heil (fotograaf en tevens organisator van de German International Photocup) en Torsten Philip (fotograaf).  

Organisatie
De Euregionale Fotowedstrijd belicht telkens een ander actueel maatschappelijk thema en wordt tweejaarlijks georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg, het Deutscher Verband für Fotografie – Rheinland en het Verbond van Limburgse Fotokringen vzw. De editie van 2019 vindt plaats in nauwe samenwerking met het Limburgs Museum, het Städtisches Museum Schloss Rheydt en Gemeenschapscentrum Tentakel en wordt mede mogelijk gemaakt door de Euregio Maas-Rijn.

Expositie ‘HEIM’
De foto’s in de expositie van de Euregionale Fotowedstrijd 2019 geven niet alleen een inkijkje in de thuissituatie van mensen uit de Euregio Maas-Rijn, ook zijn kenmerkende landschappen, lokale tradities en volksfeesten vastgelegd. Daarnaast bevat de expositie foto’s van ‘ontheemden’ en migranten die in deze regio een nieuw thuis opbouwen en ingeburgerd zijn. Ook hebben enkele fotografen hun zorgen over de aarde als onze thuisbasis in beeld gevangen.

De expositie is van 1 t/m 22 september 2019 in het Limburgs Museum in Venlo te zien en daarna van 13 oktober t/m 24 november 2019 in het Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach (D) en van 13 december 2019 t/m 12 januari 2020 in Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven (B).
In Venlo betalen de bezoekers de reguliere entreeprijs van het Limburgs Museum en in Mönchengladbach en Zonhoven is de expositie gratis toegankelijk.
Kijk voor actuele openingstijden op de websites van de betreffende expositielocaties.

 

Voor openingsbijeenkomst en foto's van de opening klik op deze 2 linken 

Klik hier voor persbericht (.pdf).