Thema: (Over)Bruggen
Uitslag Euregionale Fotowedstrijd 2017

Voor deze wedstrijd werden 211 foto’s ingezonden.
Een jury bestaande uit Klaus Möhlenkamp (DE), Harry Sikkink (NL) en Martin Heestermans (BE), selecteerde uit de inzendingen 65 foto’s voor de expositie die de komende maanden achtereenvolgens in Mönchen Gladbach, Zonhoven en Venlo te bewonderen is.

Zondagmorgen 5 november werden de prijswinnaars bekend gemaakt en de eerste expositie in Schloss Rheydt in Mönchen Gladbach geopend.

De prijswinnende series zijn:

- eerste prijs series
Een zwart-wit serie waarin de interculturele ontmoeting van kinderen op een emotionele, aangrijpende wijze in beeld wordt gebracht (Watch2gether van Marc van Ingen - Fotogroep Interfocus Roermond) kreeg de eerste prijs toegekend.

- de tweede prijs series
Een serie met als onderwerp bruggen over rivieren/kanalen (90 Degrees Straight Down van Guido Hahnraths - Fotokring Stein). Het verrassende was hier het geselecteerde vogelperspectief "90 graden van boven". Het 'drone­ perspectief' in deze serie leidt tot een opmerkelijke grafische voorstelling van water en brug in een door mensen gecreëerd, kunstmatig landschap.

- derde prijs series
Een serie waarin een migrant door medemensen ondersteund wordt tijdens zijn eerste schaatsronde (Integreren met vallen en opstaan van Jan van Soest), eindigde op de derde plaats.

 

De prijswinnende  individuele foto's

In het algemeen kan van de ingezonden individuele foto's worden vastgesteld dat de letterlijke interpretatie van 'bruggen' veel sterker aanwezig is, dan bij de series.
Slechts in enkele gevallen betreft het kleurenfoto's. Door de meeste fotografen wordt het grafische effect van bruggen benadrukt. Niettemin zijn er ook foto's van pittoreske bruggen opgenomen in de expositie
Toch zijn ook individuele foto's in de expositie opgenomen waarbij het thema (OVER)BRUGGEN in overdrachtelijke zin in beeld wordt gebracht. Bijvoorbeeld een foto van een 'mobiele brug' (Mobile Brücke van lrmgard Crispin), een drempel die door een gehandicapte rolstoelgebruiker met behulp van een oudere vrouw overwonnen wordt.

- eerste prijs individueel
Het winnende beeld (Lysefjord-Bridge Norwoy van Theo Oberndorff - Fotokring Stein) is een uitzonderlijk scherpe, zeer gedetailleerde landschapsfoto van een elegante, lichte brug die de grote afstand tussen de oevers van een baai overbrugt in een koud seizoen.

- de tweede prijs individueel
De foto die op de tweede plaats is geëindigd (Ober dem Tal van Frank Schwöbel), boeit door het grafische effect; de onderzijde van de brug. Het betreft een smalle voetgangersbrug, een transparante stalen structuur met weinig mensen, die scherp afsteekt tegen de lucht. Het is een foto in zwart-wit zonder grijstinten.

- derde prijs individueel
De derde plaats is voor een foto (Corridor Ruhrto/ van Joost van Ingen - Fotogroep Interfocus Roermond) van een betonnen brug, die niet alleen het landschap van een vallei doorsnijdt, maar ook de vallei overschaduwt. De door mensenhanden gebouwde brug contrasteert sterk met de natuur in de vallei.

 Klik hier voor een lijst met alle deelnemers deelnemers aan de expositie.

 

Euregio individueel