Al sinds jaar en dag staat het antwoord op die vraag op de website van de Fotobond, maar dat antwoord is niet voor iedereen even helder. Dat is een van de conclusies uit de pas gehouden afdelingsenquète. Daarom hier een poging van de vier Limburgse mentoren om wat meer licht in de duisternis te brengen.

Eerst maar eens verduidelijken wat een mentor is. Een mentor is een begeleider/coach die zijn ervaring en kennis gebruikt om een ander terzijde te staan, te helpen. In de wereld van de fotobond zijn dat dus fotografen met wat meer ervaring en een aanvullende opleiding. Voor ons was dat de opleiding Fotoreflectie aan de Fotovakschool, waar we een heleboel kennis opgedaan hebben over de geschiedenis van de fotografie, over fotografiestromingen, over analyseren en bespreken van foto’s en ook over mentoraten.

En een mentoraat? Dat is een cyclus van een aantal bijeenkomsten onder leiding van een mentor waarin de deelnemers gericht op zoek gaan naar uitbreiding van hun kennis en ervaring. Doel: het verdiepen/verbeteren van hun fotowerk. Meestal aan de hand van fotobespreking van eigen werk en huiswerkopdrachten (nieuwe foto’s maken aan de hand van een opdracht). In een aantal bijeenkomsten (meestal ~5) worden telkens nieuwe stappen in dat proces gezet. Het uitvoeren van de opdrachten is niet het doel, maar het middel om je bewust te maken van je eigen mogelijkheden om dat groeiproces verder zelf in stand te houden. Daarmee krijg je dus de kennis om jezelf fris te houden en te blijven uitdagen om nog beter werk te maken. Ook als dat mentoraat afgelopen is.

Zo kan een mentoraat er uit zien, maar je kan ook afspreken dat zo’n cyclus extra aandacht besteedt aan bijzondere aspecten. Extra aandacht voor de een of andere vorm van fotografie (experimenteel, documentair, conceptueel) of fotobespreken, of hoe je opdrachten/thema’s aanpakt. En natuurlijk kan een mentor ook dienen als begeleider in een bijzonder project. Samen een spraakmakende tentoonstelling neerzetten of een boek maken of een ander fotoproject realiseren.

Voordat een mentoraat van start gaat wordt er altijd een plan en een programma opgesteld aan de hand van de wensen van de deelnemers (of hun bestuur).  Zo’n programma is de leidraad van het proces, maar laat ruimte om enigszins bij te sturen als dat nodig blijkt. De ruggengraat van  het programma is het werk van de deelnemers. En die moeten het zelf doen! Een mentor is de coach, de begeleider, die adviezen kan geven. Maar je steekt pas echt wat op als je zelf actief meedoet. En wie wil dat nou niet als het om fotografie gaat? 

Is een mentoraat iets voor jou of je club? Neem dan contact op met een van ons (of een van de andere mentoren op de lijst van de Fotobond).

Frans Grommen tel.06-21 527 842 email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
Jan Nabuurs tel.06-50 474 399 email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. website Jan
Marcel Hakvoort tel.06-23 759 365 email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. website Marcel
Wim Jenniskens tel.06-26 544 505  email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  website Wim
Twan Wiermans tel.06-51 198 513 email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. website Twan