FKZL2017b

 

Het dreigt bijna traditie te worden, in de goede zin des woordes, het fotokollektief FKZL opent het nieuwe expositie seizoen weer, met hun jaarlijkse foto tentoonstelling, en wat voor een…

Enkele jaren geleden nog vanuit de roemruchte campus in Kerkrade, waar ze plotseling wegens ernstige bouwmiskleunen moesten vertrekken, en nu alweer enkele jaren op een wellicht nog betere locatie, namelijk het voormalige postkantoor in Kerkrade.

Een schitterende locatie met veel flair, functionele goed uitgelichte expositie borden, maar wat nog veel belangrijker is, elk jaar opnieuw weer veel verassende en unieke foto’s.

De voorzitter van FKZL, Ruud Glasbergen, benadrukte in zijn openingswoord, dat hier duidelijk sprake is van een foto kollektief , er wordt hier niet gewerkt aan opdrachten of thema’s, maar waar ieder zijn eigen ding mag en kan doen, waardoor bijna iedereen zich kan toe leggen en uit leven aan zijn specifieke onderwerpen op zijn eigen karakteristieke wijze, en zo ontstond er een heel gevarieerde tentoonstelling.

Ter illustratie wil ik u graag, middels enkele fraaie beelden, uitdagen om toch nog deze bijzondere expositie te gaan bezoeken in Kerkrade, De expositie is alleen in het weekend geopend zijn van 12:00 tot 17:00 op: – Zaterdag 23 september – Zondag 24 september – Zaterdag 30 september – Zondag 1 oktober.

Bovendien zal Koen Verjans op vrijdag 22 september een lezing geven over zijn kijk op fotografie aanvang 20.00 uur.

 

loek

Loek Laudy, staalconstructie's met veel reflectie's, lijnen en weerspiegelingen, mede doordat het op aluminium geprint was gaf het een verassend effect aan deze puike serie

marc

Door zijn afwijkende benadering onstaat in de markante onder water foto's van Marc Reubsaet een vreemdsoortig beeld, dat op je netvlies blijft hangen

 

IMG 20170915 195850

Dit excentrieke beeld van Jack Burger vertelt zonder woorden een van de intiemste verhalen.

 

gotwin

Gotwin van Bergen op zoek naar een stemming, uitdrukking, een bepaald iets wat de geest onthullt van de persoon die we fotograferen. Als jager jaagt hij op schoonheid, op zoek naar levendigheid en die ene vonk.

Dit keer twee maal een expositieverslag.

Het eerste is van Reinier Mertens en het tweede van Peter van der Ham.

-------------------------------

Vrijdag 15 september opende de jubileum expositie van FotoKring Echt
Expositieverslag van Reinier Mertens

Bij de oprichting, nu 60 jaar geleden, stond als doel omschreven ”verrassende kijkt des levens”
Daar zijn de leden, ook na deze lange tijd, weer in geslaagd.

De ruimte waar de expo werd gehouden was verrassend, een loods met her en der nog bouwmaterialen. Oorzaak was het failliet gaan van de horecagelegenheid waar men anders exposeerde.
Ik denk dat dit zeer ten voordele is geweest voor de foto’s. De ruimte was beperkt, wat de exposanten noopte hun werken veelal op een creatieve wijze te presenteren. Behalve op groot formaat afgedrukte foto’s, zag je dus ook net het tegenovergestelde. Of collages, en een serie foto’s op een kleine oppervlakte boven en naast elkaar, of kleerhangers als bevestigingsmateriaal.
Kortom; zeer aangenaam verrassend.

Dan het fotowerk..

 

Reeds bij binnenkomst, buiten nog, stonden de foto’s van Lilian Peters. Dromerige kortbij opnames van bloemen, bijna schilderijen met een aangename sfeer.

Dan loop je rond, en ziet een gevarieerde expositie, die je een goed beeld geeft van deze vereniging. Ieder hanteert zijn eigen stijl, en favoriete thema.
Ik zag een mooi tot in detail uitgevoerd 9 luik van een dirigent door Riëlle Konings, inclusief standaard met dirigeerstok.

De schijnbaar eenvoudige foto’s van

Gaby Rours. Macro foto’s van insecten en plantjes. Maar heel mooi opgebouwd als serie. De grote foto als trekpleister, maar daaromheen kleine, bijna iele beelden.

Afbeelding3 Afbeelding4

 

Cindy Vranken laat 4 foto’s zien, waarbij ik me de vraag stel of ze het bij de drie wart-wit beelden had moeten laten. De drie opnames zijn sterk in samenhang. De dromerige, wat mysterieuze sfeer, het meisje centraal. Links een in de derde weglopende bosweg, rechts twee vage bomen en een wegvliegende vogel. Een foto van haar siert ook de uitnodiging.

Monique Frederickx, drie zwart-wit beelden. Ingetogen, sfeervol, krachtig. Het licht is het belangrijke beeldelement, dat verbindt de foto’s, en maakt de serie sterk.

Straatbeelden die me een beetje aan Bruce Gilden doen herinneren van Mary van Rossenberg. Niet alleen de beelden zijn sterk, ook deze volgorde van presenteren is zorgvuldig en goed gekozen.
De keuze de foto’s op acryl te drukken versterkt m.i. de beelden. De tinten worden harder, krachtiger.

Ook de 4 foto’s van Gaby Kums, opgehangen aan kledinghaken blijven intrigeren.
Straatfotografie, maar dan anders. Het zomen voegt een extra dimensie toe, diepte. Herkenbaarheid wordt minder, maar dat wordt ruim gecompenseerd door het mystieke wat je ervoor terug krijgt. Mooi gedrukt en gepresenteerd.

Afbeelding5 Afbeelding6

 

Twee macrobeelden, afgedrukt op acryl. Wil Speatjens toont deze beelden. Zacht van tint, scherp op het juiste punt.

Afbeelding7

Drie leden presenteerden foto’s van dieren. Mooie beelden, een krokodil met een prooi in zijn bek, de dagscherp vastgelegde vos, een hert, zwemmend, een papegaaiduiker met visjes in de bek.
De collage canyon foto’s van Peter Hull, de zwarte houten lijst is wel erg massief.

Ik heb waarschijnlijk niet alle leden persoonlijk benoemd, daarmee wil ik deze zeker niet benadelen.
Ik heb genoten van het werk, de creativiteit, en de signature van deze vereniging.

Kijk ook eens op hun website: https://www.fotokring-echt.nl/

Reinier Mertens
FK Stein

 ----------------------------------------

 

September 2017: Fotokring Echt exposeert in Susteren.
expositieverslag van Peter van der Ham


Vanwege terugkomst uit de USA moest ik de opening op vrijdagavond aan me voorbij laten gaan. Voordeel van een bezoek na de opening is dat je wat meer met de leden kunt praten over hun club en het werk.
De expositie was aangekondigd als speciaal en dat was de omgeving ook. Een beetje uit nood geboren vond de expositie plaats in een timmerwerkplaats in een gewone straat. Maar de nood bleek een deugd te zijn. Het duurde even voor ik de ingang had gevonden maar achter de deur van deze wonderlijke omgeving was een zeer gevarieerde expositie te bewonderen. Overigens bleek ook al voor de deur al werk te hangen. Het voordeel van zo’n ongewone omgeving is dat je het werk kunt laten opgaan in de ruimte. Het krijgt dan vaak een extra dimensie. Veel leden zijn inmiddels afgeweken van het passe-partout in aluminium lijst concept.

Wel was het werk af en toe wat schaars belicht.
 
Zoals gezegd: veel variatie en dat vind ik altijd een positief punt. Dat is vaak een gevolg van het feit dat de leden elkaar vrij laten in het werk dat ze willen maken en tonen.
Fotokring Echt is zo’n groep mensen. Vrijheid, blijheid maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit. Fototechnisch was alles (natuurlijk) in orde. En er wordt veel geëxperimenteerd.
Een aantal jaren geleden had de Fotokring Echt het moeilijk. Minder dan tien leden, maar nieuw bloed stroomde toe en met name ook vrouwelijke leden. Dat leidde al tot een hele mooie expositie enkele jaren geleden in het gemeentehuis in Echt. En de trend is vast gehouden dankzij een actief bestuur en het inschakelen van mentoren. Diverse leden zijn bovendien ook binnen de afdeling Limburg actief hetgeen de zichtbaarheid van de Fotokring ten goede is gekomen.
Een dipje was nog wel het overlijden van Jos Roch op de laatste dag van 2016. Jos, die lang het gezicht van de club naar buiten was.
 
Kortom een fotoclub die een voorbeeld kan zijn voor vele andere. En wat het werk betreft: door de diversiteit houd ik mijn verre van het individueel bespreken. Dan zou er te veel subjectiviteit insluipen.
Eigenlijk vond ik alles boeiend. En van alle leden staat ook veel werk op de website van Fotokring Echt. De moeite waard om eens aan te klikken.
http://www.fotokring-echt.nl/

Peter van der Ham
FK Geleen

 

     Tevens zijn op deze expositie de genomimeerde foto's uit de wedstrijd '5 met samenhang 2016' te zien.

FC Océ Wim Arendts Sparkling
FC Abedia Jo Ijpelaar Lijnenspel
FG de Kiekkast Hay Herben Maretak
FG de Kiekkast Peter Nijskens Blue Monday 6.30 a.m.
FK Stein Reinier Mertens De Stad
FK Stein Vivian Becks No Way Out
FC Voerendaal All in the Game Hub Habets
FG Interfocus Joost van Ingen Uniforms
FG Interfocus  Hub. Tonnaer Bruinkool sloopt dorpen

 

Klik hier voor de volledige lijst in PDF-formaat.

Zaterdag 22 oktober

Lezingenprogramma
11:00 uur              Marijn Heuts
13:30 uur              Bas Losekoot
15:30 uur              Ellen Kooi